SVIATOSŤ POMAZANIA CHORÝCH


Pre koho je určená táto sviatosť?

Sviatosť pomazania chorých  je jedna sviatosť osobitne určená na to, aby posilňovala tých, čo sú skúšaní chorobou.

Sviatosť pomazania chorých udeľujeme tým, čo vážne ochoreli, pomazaním na čele a na rukách olivovým alebo podľa okolností iným rastlinným riadne posväteným olejom, pričom sa iba raz hovoria slová: „Týmto svätým pomazaním a pre svoje láskavé milosrdenstvo nech ti Pán pomáha milosťou Ducha Svätého. Amen. A oslobodeného od hriechov nech ťa spasí a milostivo posilní.“

Pomazanie chorých nie je sviatosťou iba tých, čo sa ocitajú v posledných chvíľach života. Preto vhodný čas na jej prijatie je isto už vtedy, keď veriaci začína byť pre chorobu alebo starobu v nebezpečenstve smrti.

Môže sa prijatie sviatosti opakovať?

Ak chorý, ktorý prijal pomazanie, opäť nadobudne zdravie, môže v prípade ďalšej ťažkej choroby znova prijať túto sviatosť. Počas tej istej choroby možno túto sviatosť zopakovať, ak sa choroba zhorší. Je vhodné prijať pomazanie chorých pred ťažkou operáciou. To isté platí o starých ľuďoch, keď sa ich slabosť stupňuje.

Čo nám táto sviatosť prináša?

Sviatosť pomazania chorých má za cieľ udeliť osobitnú milosť kresťanovi, ktorý prežíva ťažkosti spojené so stavom ťažkej choroby alebo staroby. Túto sviatosť môžu vysluhovať iba biskupi a kňazi. Na jej udelenie používajú olej posvätený biskupom alebo, v prípade potreby, kňazom, ktorý sviatosť vysluhuje.

V čom spočíva táto sviatosť?

Slávenie tejto sviatosti v podstate spočíva v pomazaní chorého olejom na čele a na rukách (v rímskom obrade) alebo na iných častiach tela (vo východných obradoch). Toto pomazanie sprevádza liturgická modlitba vysluhujúceho kňaza, ktorou vyprosuje osobitnú milosť tejto sviatosti.

Osobitná milosť sviatosti pomazania chorých má tieto účinky:

  • spojenie chorého s Kristovým utrpením pre jeho vlastné dobro a pre dobro celej Cirkvi;
  • posilu, pokoj a odvahu kresťansky znášať utrpenia choroby alebo staroby;
  • odpustenie hriechov, ak ho chorý nemohol prijať vo sviatosti pokánia;
  • navrátenie zdravia, ak to osoží duchovnej spáse;
  • prípravu na prechod do večného života.

Chorý v domácnosti

V prípade náhlej a ťažkej choroby, kde je predpoklad ohrozenia života je vhodné vyslúžiť veriacemu sviatosť pomazania chorých. Vhodný čas na jej prijatie je už vtedy, keď veriaci začína byť pre chorobu alebo starobu v nebezpečenstve smrti.

Neodkladajte prosím vyslúženie sviatosti. Kňaz, ako sprostredkovateľ tejto sviatosti je vám k dispozícii. Pre veriacich na území našej farnosti túto službu zabezpečuje farár farnosti Mgr. Miroslav Lysičan tel.: 0905 397 241 (kňaz), alebo 0911 854 222 (farský úrad). 

Ako sa pripraviť na návštevu kňaza v domácnosti?

  • pripravte v pre kňaza a chorého nerušené prostredie (kde sa chorý môže nerušene vyspovedať)
  • odporúčame pripraviť stolík s čistým obrusom, krížom a sviečkami, nádobu na svätenú vodu a kúsok vaty na utretie po mazaní svätým olejom. (túto vatu následne spáľte, nevyhadzujte ju do komunálneho odpadu !!!!)
  • upozornite kňaza, skôr ako príde ku chorému, či zaopatrovaný ešte môže prehltnúť čiastočku hostie, či nie je nedoslýchavý a podobne.
  • po duchovnej stránke je dobré chorého pripraviť na návštevu kňaza vhodným rozhovorom a modlitbou. 
  • aj rodina a príbuzní žijúci v dome chorého by sa mali (podľa jeho zdravotného stavu) zúčastniť udeľovania sviatostí chorých a prijímania sviatostného Spasiteľa a duchovne tak podporiť chorého.

Chorý v nemocnici a domove sociálnych služieb

V prípade, že váš blízky je hospitalizovaný na niektorom oddelení alebo klinike Fakultnej nemocnice v Trenčíne kontaktujte kňazov poverených duchovnou správou:

Rímskokatolícky kňaz: Ing. Mgr. Pavol Benko (tel.: 0907 772 446)

Gréckokatolícky kňaz: Mgr. Igor Cingeľ (tel.: 0911 812255)

Evanjelický a.v. Kňaz: Mgr. Ján Bunčák (tel.: 032 6528044)

Záujem chorého o prijatie Eucharistie (svätého prijímania) nahláste ošetrovateľskému personálu na príslušnom oddelení alebo klinike nemocnice. Túto službu vykonávajú aj viacerí mimoriadny rozdávatelia svätého prijímania, z radov laikov.

Ak je váš príbuzný umiestnený v niektorom z centier sociálnych služieb na území mesta Trenčín alebo kraja, oslovte personál zariadenia, ktorý vám poskytne kontakt na kňaza povereného duchovnou správou.

Súvisiace odkazy:

Farský úrad Trenčín – Opatová
Duchovná služba vo Fakultnej nemocnici Trenčín

„Choroby tela možno liečiť liekmi, no jedným liekom na beznádej je láska. Mnohí ľudia na svete zomierajú na nedostatok lásky.“

(Matka Tereza z Kalkaty)